Onze aanpak

Teens on Fire biedt programma’s op maat voor jongeren uit groep 8 van de basisschool (Expedition Base Camp) en klas 1, 2 en 3 van de middelbare school (Expedition Next Level).

Deze events maken jongeren krachtiger en zekerder. Dat ontstaat door de aard van de activiteiten, de begeleiding van twee ervaren jongerencoaches en door de positieve uitwisseling in de groep met leeftijdsgenoten. Elke jongere leert zichzelf beter kennen, leert oké te zijn met zichzelf, maakt nieuwe contacten en gaat meer motivatie en durf ervaren. Je ontwikkelt een positief zelfbeeld en je ontdekt waar je talent voor hebt en hoe je daar goed in kan worden. Het uitgangspunt hierbij is ‘leren en groeien door te ervaren’. Dat maakt deze events een belangrijke aanvulling op de meer cognitieve manier van leren in het onderwijs.

De opbouw van de tweedaagse programma’s is gebaseerd op de leerfasen van Theory U. Eerst richten we onze aandacht meer naar binnen om te ontdekken hoe je denkt, wat je voelt en wat je écht wilt. We gaan meer vertrouwen voelen en durf. Van daaruit richten we de aandacht naar buiten, naar de acties die je gaat doen om te bereiken wat je wilt bereiken. De activiteiten en challenges die we doen, worden onderbouwd vanuit de positieve psychologie, systemisch werk, lichaamsgericht coachen, mindfulness, psychomotorische therapie, co-actief coachen en de cognitieve gedragstherapie. 

De events worden bewust kleinschalig gehouden, met groepen van maximaal 15 jongeren, zodat we met de juiste aandacht en impact kunnen werken. De begeleiding en coaching bij elk event is in handen van Gerjan en Dennis. Daarnaast is altijd nog extra begeleiding aanwezig, ook met een pedagogische achtergrond en ruime ervaring in het werken met jongeren. 

Wat gaan we doen?

Bij het samenstellen van de programma’s voor Teens on Fire maken we gebruik van onze omvangrijke database aan positief bekrachtigende activiteiten. Daarom is elk programma net weer anders en kunnen we ook tijdens het event nog aanpassingen doen als dat beter aansluit bij de behoeften van de groep. Tijdens de dagen zorgen we in elk geval voor veel tempo en afwisseling, zodat het voor uw kind leuk en boeiend blijft. Tegelijk bereiken we door de opbouw van het programma een diepgang die zorgt dat iedereen er voor zichzelf het maximale uit kan halen. Oefeningen die bijvoorbeeld voorbij komen, zijn:

Voice Dialogue: Iedereen kent die stemmetjes die je zeggen om iets juist wel of juist niet te doen. Wanneer gá je ervoor en wanneer wacht je beter even af? Deze speelse psychodrama oefening helpt om hier beter mee om te gaan.

The Trust Fall: Vertrouwen is de basis van alle relaties die we aangaan. We laten de jongeren eerst ervaren waar ze meer op willen vertrouwen en wat ze los willen laten. Daarna nodigen we ze uit dit hardop uit te spreken. Door zich vervolgens achterover te laten vallen in de armen van de andere deelnemers, koppelt het brein de fysieke beweging van het loslaten aan een nieuw mentaal beeld.

Visualisaties: We gebruiken visualisaties voor bekrachtiging. Wat is voor jou belangrijk? Wat zou je meer of anders willen? Waar ben je goed in? Door het maken van een vision board krijgt iedereen een tastbare herinnering mee.

Fouten maken moet: Met deze hilarische oefening leren we dat fouten maken helemaal niet zo fout is. Een fout maken kan juist leuk zijn en je kunt ervan leren!

Energizers: Ontwikkeling ontstaat door verbinding met je hoofd, hart en buik. Wat denk je, wat raakt je, wat wil je? We zorgen voor contact met je lijf door afwisseling met korte, krachtige energizers.

Onzekerheid is your best friend: Jongeren verbloemen het graag, maar velen zijn heel onzeker (volwassenen ook). Zeker in de pubertijd kan dat de kop op steken. In deze oefening leren wij jongeren hiermee gemakkelijker om te gaan. Onzekerheid hoort bij het leven, hoe kan je het gaan zien als een goede vriend?

Challenges: Het programma zorgt voor een opbouw in wilskracht en durf. Lef zal worden ervaren tijdens een echte challenge. Dat moedige gevoel neemt uw kind na de expeditie mee naar huis. Onze meest spectaculaire challenge verklappen we niet, maar we heten niet voor niets Teens on Fire!

Tussen de oefeningen door is er ruimte voor ontlading en ontspanning met muziek en beweging. En we gaan zeker veel lachen. Dat is wel zo gezond en gezellig.

Aan het eind van twee dagen Expedition Base Camp of Expedition Next Level gaat elk kind energiek weer naar huis. Met een boost in zelfvertrouwen en met nieuwe contacten die soms vrienden voor het leven worden. Na elk event ben je nog meer jezelf, klaar voor de dag van morgen!

Reviews van ouders

Hieronder een kleine selectie uit de reviews van ouders:

“Expedition Next Level helpt kinderen om zekerder te worden.

Het team dat het event verzorgt, doet dit met zoveel plezier en gevoel voor alle karakters in de groep, dat succes verzekerd is.”

Iedereen wordt uitgedaagd en er wordt veel positieve feedback gegeven, juist ook door de tieners onderling”

Expedition Next Level is een aanrader voor iedere puber die een duwtje in de rug kan gebruiken om zichzelf positief te ontwikkelen, door in een veilige omgeving in de spiegel te leren kijken.”

De kinderen kwamen steeds met een grote lach thuis en hebben er leuke vriendschappen aan over gehouden.”

Onze persoonlijke favorieten

“De Trust Fall is één van mijn favorieten. Ik vind het vooral mooi om te zien dat jongeren gaan herkennen dat dingen voorbij gaan en dat ze iets of iemand vinden waarop ze mogen vertrouwen. En het leuke is dat bijna iedereen het ook echt gaaf vindt om te doen… ‘lekker’ spannend.”

Gerjan Zweers

“De Sacred Space-oefening heb ik zelf als volwassene vaak gedaan. Volledige stilte. De oordelen over de ander en je eigen verwachtingen achter je laten. Dan kan je de ander écht zien. De eenvoud van de oefening en de verwondering die het oplevert, maken het voor mij zo fascinerend.”

Dennis Deelen